Nyuszik

MENÜ

Nyuszik gondozása

Lógó fülű

 

Mit kell még tudni a nyulakról?

Azok az állatok, amelyeket kiskoruktól kézhez szoktatunk, sokkal könnyebben felemelhetők és kezelhetők, mint meg nem szelídített társaik. Ezért is nagyon fontos, hogy gyerekek számára mindig fiatal állatot vásároljunk, amely könnyen hozzászokik kis gazdájához.

Három alapvető lépése van a nyulak felemelésének. Először is zárjuk be az állatot a helyére. Bal kezünket tegyük a nyúl nyakszirtjére, jobb kezünkkel pedig fogjuk meg a hátsó felét, hogy visszatartsuk. Jobb kezünket óvatosan csúsztassuk a teste alá, bal kezünkkel pedig a mellső lábakat összefogva emeljük fel az állatot. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor emeljük magunk felé, ha mindkét kezünkkel biztos fogást találunk. Ha már felemeltük, karoljuk át, hogy biztonságban érezze magát.

Soha ne emeljük fel a nyulakat a fülüknél fogva ez a művelet nagyon fájdalmas az állat számára.

A nyulak természetüknél fogva tiszta állatok, ezért könnyen megtaníthatók arra is, hogyan használják a kijelölt illemhelyet, és a ketrecben tartott példányok is gyakran csak az egyik sarokba járnak a dolgukat végezni. Így számunkra is megkönnyítik a takarítást: elegendő, ha napi gyakorisággal ezt a sarkot takarítjuk egy kis lapát segítségével, a teljes ketrecre pedig csak hetente egyszer kerítünk sort. Az a legegyszerűbb, ha ilyenkor el tudjuk zárni a nyuszit a ketrec másik felébe - ha ez nem megy, átrakhatjuk a szállítódobozába is. Az alommal teli tálcát ürítsük egy szemeteszsákba, majd söpörjük ki az aljába tapadt töreket, port egy kefével. A napi tisztítás nagyon fontos, főleg a melegebb hónapokban, hogy elejét vegyük egy esetleges légyinváziónak. Arról nem is beszélve, hogy az elpiszkolódott alom fertőzést is okozhat, a nyúl csánkjai ilyenkor kisebesednek, a bőr gyulladt lesz, a szőr pedig kihullik.

Az itató és az etetőtálkákat is mossuk rendszeresen.ugyanis előfordulhat, hogy zöldes algabevonat képződik az önitató falán.

A legmegfelelőbb alom nem a fűrészpor vagy az apró forgács, hanem a jó minőségű hántott fakéreg, mert ez nem irritálja a nyúl szemét és orrát. Erre helyezzünk egy réteg gondosan ellenőrzött minőségű szénát.

A tisztasság számos betegség megelőzője lehet.

A nyulak szőrzete viszonylag kevés gondozást igényel, ha azonban hosszú szőrű fajtát választottunk, például Kasmíri Fülűt, vagy Angórát, készüljünk fel, hogy szinte mindennap szüksége lesz egy kis fésülgetésre. Ha a bundája egyszer összetapad, majdnem lehetetlen megszabadulni a csomóktól, kénytelenek leszünk kivágni azokat, ezzel lerontva a nyúl küllemét. Az összecsomósodott szőr - kivált a hátsó fertályon - akár a legyek célpontjává is válhat.
Ha nagyobb távolságokra kell szállítanunk kedvencünket, a legbiztonságosabb, ha ezt szállítókosárban tesszük. A macskák számára gyártott kosarak megfelelnek a nyulaknak is, de a kartondobozok - különösen a nagyobb testű fajták számára - nem alkalmasak. Nemcsak testtömegük okozhatja a doboz aljának kiszakadását, de - ha szokásuk szerint a szállítás okozta trauma következtében vizeletet ürítenek - a nedvesség is gyengíti a papírt. A szállítóeszközt béleljük szénával, hogy a nyuszi ne csúszkáljon benne.

Utazás közben a doboz mindig a jármű hűvösebb részébe helyezzük.

 

Német világos nagyfülű

Asztali nézet