Nyuszik

MENÜ

A nyulak tenyésztése

Pannon fehérek

A nyulak rendkívül könnyen tenyészthetők, hiszen gyorsan szaporodnak. Az anya egy alkalommal akár tíz, vagy még több utódot (nyúlfit) is világra hozhat.De ezek jövőbeli elhelyezéséről nekünk kell gondoskodnunk. Néha persze nem várt vemhesülés is előfordulhat, ha az egyik, addig nősténynek gondolt állatról az ivaréréskor kiderül, hogy valójában baknyúl.Egy ketrecbe több nöstény nyulat is tarthatunk különösen,ha helyszükébe vagyunk.Vemhes anya nyulat viszont okvetlenül választjuk el a többitől,hogy nyugodt lehessen a vemhesség ideje alatt.Több bak nyulat nem ajánlatos egy ketrecben tartani,mert könnyen csetepatéba kezdhetnek,ezért egy ketrecben csak egy bakot tartsunk.

A kiállítási állatokat tenyésztők jóval több anyát tartanak, mint bakot, mert egyetlen bak hetente akár öt nőstényt is megtermékenyíthet. Így hát egy jó tenyészet igazi alapköve egy jó minőségű bak, hiszen ő sokkal fontosabb szerepet játszik a tenyésztési programban, mint akármelyik anya. Egy sikeres tenyésztési programhoz elengedhetetlen, hogy pontos feljegyzéseket vezessünk a pároztatásokról és az egyes vérvonalak leszármazási kapcsolatairól.

Az ivarérés fajtától függően más-más korban következik be, általános, hogy a kisebb termetű fajtáknál hamarabb - így például a holland már 18 hetes korában, az óriás fajták pedig körülbelül 28 hetesen képesek szaporodni. Mivel a nőstények hamarabb válnak ivaréretté, mint a hímek, az első pároztatási kísérlet sikertelensége sokszor a hím alacsony spermium-számával magyarázható. A legtöbb egyed öt-hat hónapos korában szaporodik először sikeresen.

A nöstényt helyezzük a bak nyúl ketrecébe  körülberül fél órára,ez idő alatt biztosan végbe megy a megtermékenülés Néha azonban ajánlatos megismételni a pároztatást.
10-14 nap után állapíthatjuk meg biztosan, hogy sikeres volt-e a pároztatás.
A vemhesség szemmel látható jelei a 24. nap táján kezdenek mutatkozni, amikor az emlők megduzzadnak. Ettől az időtől fogva kerüljük az anya kézbevételét, nehogy spontán vetélés következzen be nála. Biztosítsunk számára elegendő fészekanyagot vagy fészekládát, hogy elkészíthesse a "gyermekágyat".
Ahogy közeleg az ellés ideje, a hasáról tépett szőrcsomókkal fogja kibélelni fészkét, hogy az minél puhább és melegebb legyen.
Ebben az állapotában több táplálékra van szüksége, mint egyébként, hiszen a magzatok növekedése a vemhesség utolsó harmadában a leggyorsabb.

A terhesség átlagosan 31 napig tart, a nyúlfik a 29. és a 34. nap között bármikor világra jöhetnek, ha azonban ennél is tovább tart a kihordás, megnő a valószínűsége, hogy halva születnek.

Ha már közel az ideje, tartsuk szemmel az anyát, de ne avatkozzunk be addig, amíg a dolgok mennek a maguk útján. Mindenekelőtt: ne akarjuk számon követni az alom kiteljesedését, mert ez annyira megzavarhatja az anyát, hogy elhagyhatja, vagy akár meg is ölheti kicsinyeit, ha megérzi rajtuk az emberszagot (persze nem minden esetben). Ha mégis muszáj megnéznünk a kicsiket, vonjuk el az anya figyelmét táplálékkal, és óvatosan közelítsünk a fészekhez, mondjuk egy ceruzával, amelyet előtte a fészekanyaghoz és az anya bundájához is hozzádörzsöltünk. Ez remélhetőleg nem okoz megrázkódtatást az anyának.

A kisnyulak születésükkor teljesen magatehetetlenek, de gyorsan növekednek. Négy- és hétnapos koruk között elkezd kinőni a szőrük, újabb két-három nap múlva pedig a szemeik, majd a füleik is kinyílnak. Külső füleik, melyek világra jövetelükkor szintén aprócskák, gyorsan növekedésnek indulnak. Körülbelül hét hétig szopnak, de már háromhetes koruktól előmerészkednek a fészekből.
Az anya általában minden gond nélkül felneveli kicsinyeit. Ha valami miatt mégsem tudná megfelelően szoptatni őket, a kisnyulak panaszos hangjelzéssel figyelmeztetni fognak minket a bajra.

Ha egy anya túl sok nyúlfit ellik egyszerre, tanácsos a kölykök egy részét dajkaságba adni egy olyan nőstényhez, ami körülbelül ugyanakkora, de kisebb méretű almot ellett. Ez legjobb, ha az ellés után tíz napon belül hajtjuk végre, de ha szükséges, az első három héten belül még később is megtehetjük. Ha egy szoptató anya megbetegszik, inkább ne tegyük át más nőstényhez a kicsinyeit, hiszen ezzel esetleg a betegséget is átvisszük egyik ketrecből a másikba. Mindig igyekezzünk a fiatalabb egyedeket kiválogatni az örökbefogadásra, mert ezeket nagyobb eséllyel befogadja a "nevelőanya". A kisnyulakat helyezzük új alomtársaik mellé, és adjunk időt, hogy megszokják a megváltozott helyzetet. Lassan át fogják venni új testvéreik szagát. Az anyát legalább egy órára távolítsuk el a ketrecből. Ez nem fog ártani a kicsiknek, hiszen a nyulak naponta csupán egyetlen alkalommal, mindössze három percig szoptatnak.
Életük első három hetében a kisnyulak kizárólag anyatejjel táplálkoznak. Ez alatt az idő alatt anyjuk sokkal több vizet iszik, mint máskor, ez a tejtermelés miatt kell. A legtöbb nyúlnak mindem 100 gramm testtömegre 10ml vízre van szüksége naponta, ez a szoptatás alatt akár 90 ml-re is emelkedhet.


kis nyuszik

 

 

Asztali nézet