Nyuszik

MENÜ

Nyúlketrec készítése

Elkészítéséhez szűkség lesz faanyagra, biztonságos (nem mérgező) fakonzerváló szerre, dróthálóra és jó minőségű fóliára a szigeteléshez. Az összeállításhoz pedig különféle csavarok, sarokvasak, szögek, zsanérok és megfelelő szerszámok kellenek. A lábakhoz, valamint a merevítéshez és a ketrec keretéhez körülbelül 5x5 cm vastagságú léceket használjunk.
Szükségünk lesz még rövidebb fadarabokra a belső vízszintes merevítéshez. Az elülső merevítőkhöz fogjuk majd erősíteni az ajtókat is.
A ketrec padlózatát legalább 12 mm vastag, kopásálló laminált bútorlapból készítsük. Legtöbbször ez bizonyul a ketrec gyenge pontjának, mivel ez kezd el legelőször rohadni. A tetőhöz is hasonló vastagságú lapot használjunk, és kissé lejtősre készítsük, így nem áll meg rajta a víz. Az oldallapokat és a belső teret elválasztó falat ne felejtsük a lejtős tetőhöz igazodva vágni. A belső fal azért kell, hogy a nyuszi a kíváncsi tekintetek elől elbújva is pihenhessen napközben. Ha ide tolóajtót teszünk, könnyen kitisztíthatjuk a ketrecet oly módon, hogy a nyuszit kizárjuk arról a térfélről, ahol éppen almot cserélünk. Az oldallapok és a belső elválasztók készülhetnek 6mm vastag lapokból.

Kezdjük el összerakni a részeket

A ketrec elkészítését kezdjük a keret összerakásával. A lábakat és a keresztrudakat sarokmerevítő ékekkel vagy sarokvasakkal biztosítsuk. Ezután illeszthetjük be a padlózatot és a térelválasztót

A legelső lépés a farészek méretre vágása után, hogy minden egyes darabot tartósítószerrel (fapáccal vagy lenolajkencével) kezelünk. Ez jelentősen növeli majd a ketrec tartósságát. Ajánlott két rétegben felvinni a felületkezelést, aztán hagyni kell alaposan megszáradni. Fordítsunk különös figyelmet a vágási felületekre, mert itt kezd el a leghamarabb rohadni a fa.
A következő lépés a keret: a lábak, a vízszintes merevítők és a szilárdságot szolgáló sarokmerevítők összeállítása. A ketrecnek azért kell mindenképpen lábakon állnia, hogy ne nedvesedjen át alul, hiszen kedvencünk akár valamilyen élősködőt (pl.: bolhákat), vagy ami még rosszabb, a myxomatózist is elkaphatja más állatoktól. A ketrec legyen tehát legalább 60 cm-re a földtől. Ha ezzel megvagyunk, következhet a padlózat, majd a belső válaszfal beillesztése. Ez választja majd el a nyuszi nappali és éjszakai tartózkodóhelyét. Erősítsük az ajtókat a függőleges támasztékokra olyan módon, hogy azok a válaszfal felől a ketrec két széle felé nyíljanak.
A ketrecnek ebben az állapotában már könnyebb folytatni a munkát. Bár a csavarozás a legbiztosabb módszer, a bútorlapokat akár szögelhetjük is, az oldalakat csakúgy, mint a tetőt. Praktikus, ha a tetőt úgy készítjük el, hogy később, ha a szükség úgy hozza, leemelhessük. A tető pereme legalább 5 cm-rel érjen túl az oldalakon, hogy a szigetelést ráerősíthessük. Ez fogja ugyanis megakadályozni, hogy az esővíz a ketrec belsejébe csurogjon.
Míg a pihenőhely ajtaja tömör fa, a nappali ajtaja fakeretre erősített rács legyen. Itt 12 mm-es lyukméretű, 19-es szálvastagságú drótból készült hálót használjunk. Ezzel távol tartjuk a bent található finomságokra vágyakozó egereket, amelyek szintén terjesztenek a házi nyúlra is veszélyes betegségeket.

Nyulketrec

Végül

Fedjük be a ketrec tetejét a szigetelőfóliával, bitumenes lemezzel. Ez biztosítja, hogy a ketrec belül száraz maradjon. Ne használjunk túl olcsó szigetelőanyagot, mert az az időjárás elemeinek kitéve könnyen tönkremegy. Ha pedig a farészek elkezdenek nedvesedni, semmi sem állíthatja meg a rohadásukat, arról nem is szólva, hogy a nyuszi fekhelye is átnedvesedhet. A tetőfedő kanadai bitumenes zsindely kiváló minőségű, és nagyon csinos benyomást kelt. A fóliát hajtsuk a tető pereme alá, és különlegesen nagy fejű, erős rajzszögekkel erősítsük oda. Kezdjük az ajtók felöli oldalon, és végig tartsuk kifeszítve, hogy jól rásimuljon a tetőre. Nem feltétlenül szükséges, de a fólia széleit leszoríthatjuk még lécekkel is, nehogy a rajzszögek elengedjék. Ha bármi miatt kénytelenek vagyunk visszahajtani a szigetelést, ügyeljünk, hogy mindig a felső réteg alá hajtsuk, nehogy megálljon benne valahogy a víz, ami aztán alá is szivároghat. Ha igazán biztosak akarunk lenni afelől, hogy a viharos szél nem tépi le a borítást a tetőről, ragasszuk végig a szélét vízálló ragasztószalaggal.
A ketrec belsejébe rakjunk akkora kivehető tálcákat, amik lefedik a teljes padlózatot. Így sokkal könnyebb lesz majd tisztítani, és ez megakadályozza azt is, hogy a nyúl vizelete a fába ívódjon, amitől az el is kezdhet rohadni. Keressünk  olyan ezermesterboltot, ahol rendelésre készítenek nekünk lapos fémtálcákat. Mindenképpen olyat rendeljünk, aminek visszahajtott pereme van, nehogy az éles szélek sérülést okozzanak. Győződjünk meg arról is, hogy a sarkokban nincsenek olyan rések, amelyekbe a nyuszi karmai beleakadhatnak.

A kész nyuszi házikót helyezük félárnyékos helyre és így kint a szabadban,az udvaron is tarthatunk nyuszikat.

Nyuszi

Asztali nézet